Lant street

London
2006–2007
Client: Private
Project status: Completed

Awards

  • The Wood Association The Wood Awards 2008, Runner up
  • Grand Designs Award 2009, Runner up
  • New London Architecture New London Architecture Award 2009, Runner up
  • Building Design Magazine Architect of the Year Award - Refurbishment 2010, Winner

An apartment in a remodelled victorian warehouse in Borough, London.

This project is for the conversion of the top two floors of a Victorian former clog-making factory into a home for a film maker. It makes somewhere from which to withdraw from a busy working life, and a place of reflection which takes advantage of the building's panoramic city views.

The existing pitched roof structure was removed and replaced with two oak box girders, which span the brick walls and create a new horizon at roof level. The box girders are inhabited and provide an organisational structure, creating a territory of enclosure and screening. The space formed inside one girder is a roof top 'thinking room', with views across the terrace and the city beyond. The other girder is glazed to create a room-like window bringing light and volume down to the floor below, as well as a covered terrace at roof level. Different gardens occupy the spaces between these two enclosures.

The existing floors below are stripped back to reveal the brick perimeter, with new insertions in concrete and timber forming the different spaces. The concrete is shuttered with oak tongue and groove boarding, to match the timber walls and provide continuity.

The landscape of the roof terrace above provides a space to re-connect to the city, recalling the sweetmeat rooms on the roofs of English Baroque palaces.

Structural Engineer

Alan Baxter & Partners

Concrete Installation Contractor

White and Reid

Concrete Consultant

David Bennet Associates

Contractor

Mark Richardson & Co Ltd

Publications

Tessa Pearson, ‘Industrial Revolution’, in: Elle Decoration (London: 1 November 2011)

Biba Dow, ‘Period Design’, in: Period Design, Bonhams Knightsbridge (1 July 2010)

‘Lant Street Southwark’, in: New London Architecture Exhibition Publication (1 May 2010)

‘Concrete Ideas’, in: Vogue Australia (Alexandria, NSW, Australia: 1 April 2010)

‘Scenes De Bains’, in: AMC (1 April 2010)

‘Lant Street’, in: Detail Magazine (Berlin, Germany: 1 January 2010)

‘Simply Does It’, in: Mark Magazine (London: 1 February 2009)

‘Skyline Celebration’, in: Architecture Today (London: 1 March 2008)

‘Address Book’, in: AJ Specification (London: 1 July 2007)

Jes Fernie, ‘Beyond Modernism’, in: Blueprint (London: 1 April 2006)

Cathy Strongman, ‘Lofty Ideas’, in: Grand Designs Magazine (London: 1 November 2005)


Related projects

Dow Jones Architects
10 Station Parade
Balham High Road
London SW12 9AZ
Find us

T +44 (0) 20 8675 2544
E mail@dowjonesarchitects.com

Follow us on Twitter