Poplar Cottage

Suffolk
2005–2007
Client: Private
Project status: Completed
Budget: £0.5m

Awards

  • RIBA Award 2007, Shortlisted
  • The Brick Association Brick Award 2007, Winner
  • Building Design Magazine Residential Architects of the Year 2007, Runner up

A house in Suffolk made of clay and oak.

This project is for the reorganisation and extension of a 1920s house on the village green in Walberswick. The rooms in the existing house were small, wth no access into or view over its extensive and mature garden. The remodelling of the house re-connected the garden with its garden, and created a clearer threshold with the public green to the front of the house. To achieve this we substantially demolished the house, retaining only the front and the two flank walls - a planning and conservation area requirement - into which we built a new house.

The new house is oriented to the garden with the principal accommodation opening directly onto it. Upstairs, the bedrooms all open into a withdrawing room, which overlooks the green and the sea.


The new building work is made entirely out of clay and oak, inside and out. The ground is made of a red clay slab which extends out to form a terrace. The new perimeter walls and hearth are local brick, flush jointed with lime mortar. The use of materials clearly distinguishing between new and existing fabric, and bringing a simplicity and clarity to the remodelled house.

Structural Engineer

Alan Baxter & Partners

Contractor

Caplin Building Services

Publications

Biba Dow and Alun Jones, ‘Architects Inspirations’, in: Building Design (London: September 2009) Read article at bdonline.co.uk (£)

‘Building Blocks’, in: Vogue Australia (Alexandria, NSW, Australia: 1 September 2009)

‘Simply Does It’, in: Mark Magazine (London: 1 February 2009)

‘Dow Jones’, in: The New Architectural Generation (London, UK: 2008200820082008) , ISBN 978 1 85669 562 6

‘Address Book’, in: AJ Specification (London: 1 July 2007)

‘Poplar Cottage: Walberswick, Suffolk’, in: Brick Bulletin (London: 1 June 2007)

Ellis Woodman, ‘God Save The Village Green’, in: Building Design (London: 20 April 2007)


Related projects

Dow Jones Architects
10 Station Parade
Balham High Road
London SW12 9AZ
Find us

T +44 (0) 20 8675 2544
E mail@dowjonesarchitects.com

Follow us on Twitter