Wigmore Place

London
2006–2007
Client: East City Investments
Project status: Completed
Budget: £1m

Awards

  • Building Design Magazine Residential Architects of the Year 2007, Runner up

A new house in the west end.

This project built a new house on the site of a mews building in Marylebone. We retained the brick vaulted basement, and built three stories above it, with the principal spaces linked by a stair made entirely from oak, appearing as a timber tower rising through the building. This strategy creates a stair which is both enclosed and enclosing, and which connects spaces physically, materially and with light. It also serves to reveal the difference between the new and the old as it incises the basement brick vaulting and visually supports the new roof. A double height entrance hall drops light into the front of the basement, and a new light well to the rear connects it to the garden.



Structural Engineer

Alan Baxter & Partners

Contractor

Mark Richardson & Co Ltd

Publications

Jay Merrick, ‘Can You Dig It?’, in: The London Magazine (London: 1 February 2012)


Related projects

Dow Jones Architects
10 Station Parade
Balham High Road
London SW12 9AZ
Find us

T +44 (0) 20 8675 2544
E mail@dowjonesarchitects.com

Follow us on Twitter