Wigmore Place

A new house in the West End

This project built a new house on the site of a mews building in Marylebone. We retained the brick vaulted basement, and built three stories above it, with the principal spaces linked by a stair made entirely from oak, appearing as a timber tower rising through the building. This strategy creates a stair which is both enclosed and enclosing, and which connects spaces physically, materially and with light. It also serves to reveal the difference between the new and the old as it incises the basement brick vaulting and visually supports the new roof. A double height entrance hall drops light into the front of the basement, and a new light well to the rear connects it to the garden.


Private

Structural Engineer:

Alan Baxter & Partners

Contractor:

Mark Richardson & Co Ltd

Publications

'Can You Dig It?', in: The London Magazine
(London, UK: Feb. 1, 2012)